Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

Αγαπητοι κύριοι,

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) πήρε την πρωτοβουλία, μαζί με την UNESCO, να γιορτάσει το 2009 ως Διεθνές Έτος Αστρονομίας (ΙΥΑ2009). Θα είναι μια παγκόσμια γιορτή για την Αστρονομία και τη συνεισφορά της στις κοινωνίες και τον πολιτισμό. Ο σκοπός είναι να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον - ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων - όχι μόνο για την Αστρονομία αλλά για τις επιστήμες γενικότερα. Επιπλέον, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στις 20 Δεκεμβρίου αποφάσισε επίσημα να ανακηρύξει και αυτός το 2009 ως Διεθνές Έτος Αστρονομίας.

Στόχοι1. Να αυξηθεί η επιστημονική επίγνωση.2. Να προωθηθεί η ευρεία πρόσβαση στη γνώση και την εμπειρία της παρατήρησης.3. Να ενισχυθούν οι αστρονομικές κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες.4. Να υποστηριχθεί και να βελτιωθεί η επίσημη και η ανεπίσημη επιστημονική εκπαίδευση.5. Να παρασχεθεί μια σύγχρονη εικόνα της επιστήμης και των επιστημόνων.6. Να βελτιωθεί η ισορροπία εκπροσώπησης των φύλων των επιστημόνων σε όλα τα επίπεδα.7. Να διευκολυνθεί η διατήρηση και η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των σκοτεινών ουρανών σε μέρη όπως οι πόλεις, τα εθνικά πάρκα και οι αστρονομικοί τόποι.



Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.), είναι ένας φορέας γνώσης και πολιτισμού που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Οι μέχρι τώρα δράσεις μας σκοπό έχουν την παροχή μιας εναλλακτικής πολιτιστικής πρότασης, στον κόσμο της Κρήτης και την προσέγγιση της εξειδικευμένης, αλλά συναρπαστικής επιστήμης της αστρονομίας με το ευρύ κοινό


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009 προγραμματίζουμε δραστηριότητες σε ολόκληρο το νησί και ιδιαίτερα στο Νομό Χανίων, φυσική έδρα του Συλλόγου. Ομιλίες διαλέξεις και παρουσιάσεις με καταξιωμένους επιστήμονες στον χώρο της Αστροφυσικής-Αστρονομίας Αστροπαρατηρήσεις, εκθέσεις αστροφωτογραφίας, αστροπαρατηρήσεις ανοιχτές για το κοινό, εκπαιδευτικά σεμινάρια και επισκέψεις στα σχολεία κ.α.
Στην προσπάθεια μας αυτή ζητάμε την δική σας συμμετοχή, και ενίσχυση ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο έργο μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Έτους Αστρονομίας: http://www.astronomy2009.gr/
Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης
http://www.sfak.gr


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973391504 κ.Σωτηρόπουλος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: